Меню

Банери

 image.jpeg

image.gif

111111

криза 

зір

Як підготувати дитину до планового щеплення
Четвер, 02 лютого 2023, 10:20
 Чи робити щеплення дитині? Проведення щеплень завжди було гострою темою для обговорення серед батьків. Багато хто сьогодні говорять про небезпеку цих процедур, і тому хочуть дізнатися про те, яким чином правильно підготуватися до вакцинації, щоб звести до мінімуму виникнення побічних ефектів і ускладнень.
Перші щеплення малюку проводять ще в пологовому будинку, і зазвичай вони ставляться після клінічного огляду та оцінки стану здоров'я новонародженої дитини, з письмової згоди матері. Але, в основному питання підготовки до щеплень пов'язані з тими вакцинаціями, що проводяться вже в поліклініці.
Підготовка дитини до щеплення
Для здорових дітей, що не мають хронічної патології та особливостей розвитку, не потрібно особливої підготовки до щеплень, необхідно тільки, щоб на момент вакцинації дитина була повністю здорова. Тривала, і часто медикаментозна підготовка до вакцинації потрібно дітям з різними захворюваннями і певними патологіями, але у таких дітей зазвичай і графік щеплень індивідуальний. Тому, якщо ваш малюк цілком здоровий, ніяких лікарських засобів перед щепленням дитині і після нього йому давати не потрібно. Не показані перед вакцинацією ні протиалергійні, ні жарознижуючі, ні протизапальні препарати. Подібні препарати не мають точки прикладання при формуванні імунних реакцій при вакцинації і можуть призвести до негативних реакцій. Ці препарати можуть змастити картину захворювання, що починається, якщо раптом перед вакцинацією дитина захворіє, і тоді з більшою ймовірністю будуть ускладнення. Самі препарати можуть  дати  алергію,  навантажують  нирки  і  печінку  і можуть  викликати розлади травлення. А ось на інтенсивність і ступінь вираженості поствакцинальної реакції ці препарати ніяк не вплинуть.
Підготовка до щеплення включає в себе не тільки лікарські огляди, а й певні дії з боку батьків. Причому, саме роль батьків у цій підготовці особливо велика, так як вони бачать дитину кожен день і краще знають її особливості, ніж лікар, який бачить дитину на прийомі від сили хвилин п'ятнадцять і не знає всіх подій, які передували моменту прийому.
Що потрібно дитині перед щепленням?
Якщо є така можливість - краще на пару днів зовсім виключити контакти малюка з іншими дорослими і дітьми, або обмежити спілкування. Це виправдовується тим фактом, що багато захворювань дітей мають період інкубації, коли вони вже заразні, а проявів ще немає. У цей період ваша дитина може заразитися, і до моменту щеплення вже буде хворіти, що підвищує ризик негативних реакцій на щеплення.
Приблизно за три-чотири дні до передбачуваного щеплення починайте вимірювати дитині температуру тіла двічі на день - вранці після пробудження і ввечері. Пам'ятайте, що за рахунок активності дітей і фізіологічних особливостей у них припустима температура до 37.0-37.2 градуси за умови цілком нормального самопочуття і звичної поведінки. Але уві сні температура повинна бути нормальною.
Не міняйте клімату, режим дня і не вводьте в раціон нових продуктів харчування, прикорму або незнайомих страв. Не варто перед щепленням виїжджати на відпочинок або на дачу. Всі нововведення в житті дитини є стресовими, а стреси послаблюють реакції імунної системи, що може негативно вплинути на поствакцинальний період.
Якщо в сім'ї є хворіючи застудами або інфекційними хворобами - варто відкласти щеплення до того моменту, поки всі не одужають - великий ризик того, що дитина заразиться і перенесе щеплення не дуже добре. Також варто відкласти щеплення, якщо, на вашу думку, дитина нездужає, вона поводиться в останні дні незвично - у неї був пронос, висип на шкірі або інші негативні реакції з боку здоров'я.
Дії лікаря перед щепленням
Для того, щоб максимально знизити ризики негативних реакцій на вакцинацію, необхідно, щоб лікар переконався в повному здоров'ї малюка. Його уявлення про здоров'я будуть складатися з ланцюга послідовних дій. Лікар повинен уважно розпитати  про те, які скарги з боку здоров'я дитини у вас є. Обов'язково згадайте і повідомте лікаря про всі симптоми, які тривожать вас за останні п'ять днів:
 - чи не було у дитини температури,  кашлю, нежиті або закладеності носа.( це допоможе запідозрити початок захворювання і тимчасово відкласти щеплення до одужання);
- наявність у дитини хронічних патологій, які вимагали б постійного або курсового лікування і прийому певних препаратів;
- чи траплялися у дитини алергічні реакції на ліки, продукти або інші речовини;
- чи не було нападів ядухи або судом, у тому числі і на температуру;
- як переносила дитина попередні щеплення;
- як дитина мочиться і ходить по-великому, як вона їсть, спить.
Після комплексного обстеження дається висновок про можливість проведення щеплення.
Що потрібно пам'ятати!
В вакцинації є важливі моменти, на які потрібно звертати увагу при підготовці до щеплення:
- якщо це була легка хвороба, з моменту її одужання до проведення планових щеплень повинно пройти як мінімум два тижні;
- якщо це було загострення хронічного процесу або важка застуда, грип або пневмонія - І місяць;
- якщо медики кваплять вас зі щепленням - ви маєте повне право написати тимчасову відмову і почекати необхідний час до щеплення;
- у деяких випадках, за наявності у дитини особливих патологій (алергіки, були фебрильні судоми, патології нервової системи), щеплення можуть виконувати після спеціальної підготовки, як кажуть «під прикриттям» препаратів і навіть в стаціонарних умовах.
Допустимі реакції дитини на щеплення
Дитина після щеплення може давати певні реакції на введення препарату, що не зважають патологічними. Це відображає роботу імунітету з формування захисних антитіл на введення речовини.
До таких реакцій можна віднести підвищення температури до 38.0-38.3 градусів, загальну млявість і сонливість (здебільшого за рахунок температури), примхливість і зниження апетиту. При такому стані можна давати дитині будь-який звичний жарознижуючий препарат, якщо малюк не дуже добре переносить підвищення температури. При лихоманці також необхідно рясно пити і більше відпочивати. На час нездужання варто відмовитися тимчасово від прогулянок і купання, змінити гучні ігри на спокійні, і подовжити денний сон. Якщо вас щось турбує - зайвий раз можна зателефонувати лікарю і уточнити, чи нормальна реакція на щеплення і що варто зробити.
У місці введення препарату можлива реакція у вигляді почервоніння та набряку (до 5-8 см в розмірах) - це виникає і як реакція на сам укол, і як реакція на введення активних імунних речовин. Це місце за рахунок набряку і запалення, може бути гарячим на дотик. Ніяких компресів, йодних сіток і примочок робити не потрібно, залиште місце уколу в спокої, а якщо воно турбує малюка - дайте половинну дозу звичного жарознижуючого - вони володіють і знеболюючим і протизапальним ефектом.