Меню

Банери

 image.jpeg

image.gif

111111

криза 

зір

Перша домедична допомога при пораненнях
Вівторок, 15 березня 2022, 13:22

      Поранення – це складна і небезпечна травма. Від того, яким буде надання першої домедичної допомоги при пораненнях, у багатьох випадках залежить не тільки здоров’я потерпілого, але і його життя. Порядок дій досить нескладний, тому знати її має кожен.

     Перед тим як перейти до розгляду особливостей першої допомоги при пораненнях, визначимося, що ж таке рани в цілому. Рани – це порушення цілісності шкірного покриву, слизових оболонок, тканин, що характеризуються розширеними краями (так зване зяяння), в тяжких випадках також з великою кількістю крові, внаслідок пошкодження судин.

Види травм даного типу

     Перша допомога при пораненнях надається після того, як ви ретельно оцінили ситуацію, визначили причину пошкодження та її складність. Існує класифікація ран за нанесенням:

- уколи і порізи;

- рвані;

   - вогнепальні;

      Окремими підвидами можна вважати рубані рани (від удару великогабаритним гострим інструментом), вдарені (від удару тупим предметом), ушкодження, отримані внаслідок укусу тварин.

15 03 2022 1

   Для надання першої допомоги при пораненнях також інформативна класифікація за глибиною отриманої травми:

-        -    глибокі

-        -  з поверхневим пошкодженням

-        -   проникаюча

-        -    непроникна

      Для колотих ран характерні рівні краї і велика глибина проникнення. Різані також з рівними краями. При правильному зашиванні травми після заживання практично не залишиться і сліду. Рвані, забиті травми після ударів тупими предметами супроводжуються саднами, але по-справжньому пошкодження небезпечне внаслідок некрозу тканин, які можуть привести організм до інтоксикації. Вогнепальне поранення, на жаль, зустрічається не тільки у зоні бойових дій.

     Найбільш небезпечними є проникаючі поранення, так як можуть супроводжуватися великими крововтратами і глибоким інфікуванням. Всі рани, крім хірургічних, апріорі вважаються із внесеними всередину інфекціями. Наприклад, травми від укусів тварин в обов’язковому порядку на своїй поверхні будуть мати слину цієї тварини.

Що робити?

Послідовність надання першої невідкладної допомоги укладається в трьох пунктах:

1.Припинити можливі втрати крові.

2.При пораненнях і кровотечах після нівелювання крововтрати використовувати антисептичний засіб для знезараження.

3.Накласти пов’язку з бинта або інших підручних засобів.

Рани завжди супроводжуються кровотечою, яку поділяють на види:

   1) артеріальна – характерне витікання крові пульсуюче, яскраво-червоного кольору. За короткий час людина може в буквальному сенсі слова стекти кров’ю.

   2) венозна – характерний рівномірний потік крові, безперервний, кров темного насиченого відтінку.

    3) капілярна – червоні крапельки крові виступають по всій поверхні травми або рідина витікає рівномірно.

   4) паренхіматозна – можлива при глибокому травмуванні, яке зачіпає внутрішні паренхіматозні органи.

      Першою допомогою при пораненні та кровотечі у разі рясних втрат крові, стане накладення джгута для зупинки самої кровотечі або використовуються також тугі пов’язки. Джгут накладається на найближчу велику судину, як правило, артерію або вену на стегні, передпліччя, плечі.

Тому при зупинці масивних кровотеч дотримуються такого алгоритму:

а) застосувати прямий тиск на рану

б) накладання джгута

в) після зупинки кровотечі, якщо закінчується час накладеного джгута його заміняють компресійною (тисною) пов’язкою або застосовують повторне накладання джгута після 10 хвилин послаблення, якщо кровотеча не зупинилася. Під час послаблення джгута застосовують прямий тиск на рану.

 

2022 03 15

     Слід усвідомлювати, що неправильне накладення джгута загрожує відмиранням тканин. Тому процедура вимагає виконання чітких вимог – джгут накладається вище рани орієнтовно на 5-7 см. Обов'язково необхідно вказати час накладання джгута. Через 1 годину (в зимовий період часу) або 2 години (влітку) пов’язку необхідно послабити на 10 хвилин. Після закінчення зазначеного часу джгут знову накласти, але вже вище або нижче вказаної точки. Процедура повинна виконуватися без зайвої суєти. Від правильності її виконання багато в чому залежить подальше життя потерпілого.

     Обробка рани проводиться антисептичним розчином. Категорично забороняється діставати які-небудь сторонні предмети з рани. Для всіх видів ран і першої допомоги забороняється також торкатися поверхні травми, обробивши по периметру шкіру навколо пошкодження зеленкою або розчином йоду, накладається стерильна пов’язка. Якщо під рукою немає стерильних матеріалів, досить накласти згорток з чистої тканини. Стерильна пов’язка також вважається першою домедичною допомогою при пораненні голови із єдино можливої, далі потерпілого слід доставити у медичний пункт у найбільш короткі часові терміни.

Першою допомогою у разі рваної рани стане зупинка потоку крові з осередку пошкодження.

Зверніть увагу, що якщо рвана рана отримана внаслідок укусу тварини, то потерпілому також слід пройти курс додаткових вакцинацій.

Транспортування пораненого

     Перша допомога при пораненні – це лише частина необхідної турботи про потерпілого. Після первинної обробки вкрай важливий огляд пошкодження фахівцем. Щоб не погіршити стан людини, розроблені спеціальні правила доставки потерпілого в медичний заклад.

     При невеликих пораненнях кінцівок поранений цілком здатний самостійно дістатися до найближчого пункту обслуговування. А ось травмованого з більш серйозними ушкодженнями кінцівок, хребта, голови транспортують у положенні лежачи на спині. Якщо у людини рани в районі спини, або він знаходиться в несвідомому стані, то транспортування здійснюється лежачи на животі.

     Транспортування пораненого в напівсидячому положенні необхідне для постраждалих із глибокими ранами шиї, а також верхніх кінцівок. А якщо є поранення в область грудної клітини, черевної порожнини, сечостатевої системи, то потерпілому додатково згинають ноги.

    Навіть при грамотному домашньому огляді рани існує ризик занести інфекцію, а перша медична допомога при пораненнях, проведена в спеціалізованому закладі суттєво підвищить шанси потерпілого на одужання.

Особливості перев’язки

     Оброблена травма закривається пов’язкою із стерильного (в ідеалі) бинта. Кільця бинтування накладаються по колу, хрестоподібно, спіралями, поворотними кільцями або так званими вісімками. Починати накладати пов’язку слід від периферії до рани. Перші кілька колових витків, називаються зміцнюючими. У момент надання першої допомоги ви повинні перебувати з боку пораненої області.

     Обов’язково в момент накладання бинта спостерігати за станом потерпілого, так як воно може різко погіршитися. Весь одяг з пошкодженої зони повинен бути знятий. Але якщо кров вже встигла «запектися», то здирати одяг з таким «приклеєного» ділянок заборонено.

Важливо знати !

      Перша допомога при ранах містить ряд обмежень. Так, забороняється обробляти відкриті поранення голови. Категорично забороняється наносити або заливати спиртовмісні антисептики в рану, що в подальшому викликає опіки тканин. Ними можна обробляти лише шкіру навколо рани.

     Незважаючи на те, що на предметі, яким нанесли поранення, осколках, можуть бути інфекційні збудники, виймати предмети і осколки забороняється. Така процедура, проведена за межами операційної, тільки зашкодить людині. При пораненні в груди потерпілому не можна давати пити, їсти, говорити і навіть здійснювати глибокі дихальні рухи. При пораненні в живіт – пити, їсти, давати знеболюючі препарати.

     Коли накладена пов’язка на рану забруднена кров’ю, її ні в якому разі не можна віддирати від пошкодження. Наверх просто накладається наступна. Так забезпечується краща тампонада, а лікар після прибуття набагато швидше оцінить можливі крововтрати.

     При пораненні хребта необхідно забезпечити іммобілізацію потерпілого. Зафіксувати шийний відділ хребта (ручна фіксація або м’яка шина) та залишити пораненого в початковому положенні. При транспортуванні обов’язково використовувати жорсткий щит і фіксувати пораненого до нього.

     Поранення, якого б вигляду не було, це травма досить серйозна, і вимагає тривалого періоду відновлення. Але надана своєчасна допомога може істотно підвищити шанси людини на виживання.