Меню

Банери

 image.jpeg

image.gif

111111

криза 

зір

Вакцинуватися потрібно навіть тим, хто перехворів на COVID-19
Вівторок, 07 вересня 2021, 07:42
Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Захист від вірусу, який людина отримує після того, як перехворіла, називається імунітетом, що набутий природним шляхом.
Антитіла, що виробляються в організмі до SARS-CoV-2, з’являються не відразу, а протягом перших кількох тижнів після зараження, а їх наявність вказує на те, що людина була інфікована SARS-CoV-2 незалежно від перебігу захворювання (безсимптомної, легкої чи важкої форми).
Наскільки людина з природним імунітетом буде захищена від повторного зараження, залежить від багатьох факторів та індивідуальних особливостей, які на сьогодні остаточно не встановлені.
Суть вакцин полягає у тому, щоб організм, не хворіючи при цьому, напрацював антитіла та клітини до знешкодження вірусу SARS-Cov-2. Антитіла після вакцинації виробляються до конкретного фрагмента вірусу. У випадку векторних чи мРНК вакцин проти COVID-19 — до шипоподібного протеїну.
Всі вакцини проти COVID-19, які зараз застосовуються мають високу імуногенність.
Імуногенність – це здатність вакцини стимулювати утворення антитіл та клітин. Іншими словами, це показник, що визначає відсоток тих, у кого відбулася імунна відповідь або сила імунної відповіді.
Відомо, що ті, хто мають антитіла після хвороби, можуть повторно захворіти. Рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає. Якщо і є випадки захворювань — то вони легкі. А серед невакцинованих — рівень захворюваності зростає.
Вакцинація – єдиний ефективний спосіб сформувати імунітет до COVID-19, що захистить від інфікування чи важкого перебігу хвороби.
10 09 2021